Ship of Friends…

friendship-colors-love-jumping-dance-freestyle-absrtarct-cool-facebook-timeline-coversSesungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara-Al Hujurat:10

Bosanlah…Ayat ni dah cliche sangat setiap kali gi kem agama, motivasi yg bersepah2 kat tv3 dll…Dan ayat ni jugalah yg menyatukan hati ini dengan sahabat yg bersepuluh yg dah bersepah2 di seantero dunia, bersimpang siur mencari ilmu serta keredhaanNya!

Ontah kenapo, den ni agak sensitip bilo cakap pasal sahabat…Bukan nak nangis, tapi bersyukur kerano diletakkan dalam situasi yg memerlukan sahabat dan dicorakkan oleh sikap mereka…

INTEC..2010..Di tompek alien tulah den jumpo alien2 lain dari 1 Malaysia…Semuo hebat2, 10A hingga 20A, ckp jo nak berapo-semua ado…Hari first, jumpo lah geng bilik den yang akhirnya kokal sampai tahun 2011.

Pendek cito, before blah dari INTEC, banyak asam garam ikan masin den raso, Fail Test, Prank Birthday sampai ado yg merajuk sobab kono simbah air underwear, Main badminton sampai xingat dunio ni masih berputar 360 darjah dll…

Mano nak dapek lagi, tu semuo tinggal konangan…Betul orang ckp, kawan baik kito akan ingat even xdo dopan mato…Itu lah yang den raso…A-Level pemisah sogalonyo…

INDIA..IRELAND..MESIR..INDONESIA..MALAYA..5 negara, 1 rasa, 1 jiwa…Jarak bukan pomisah, dokek jauh totap sahabat..Jika takdir kato kito jumpo, mako kita repeat balik main badminton sampai tanggal kopalo lutut!

Buat sahabat2 den yang bersepuluh:

MAT

SHAZWAN

AISAR

SOLIHIN

HAFIZI

AIMAN

APAI

SYAMSUL

AMAN

TAIKO TAI NAZZ

Den sayang ekau semuo, even jumpo xsampai 2 taun, Allah telah tautkan dalam hati2 kito raso yang samo walau perangai lain…Walau jarak untuk jalan kaki sangat jauh, tetapi semoga doa2 kalian mengiringi kito sampai ke Jannah!

Wallahualam…Love from India

Advertisements

Orang Muda=X Mati Awal Kan??

Al-Waqiah : 60

Kami telah menentukan kematian di antara kamu dan Kami sekali-kali, tidak dapat dikalahkan…

Salam wahai sahabatku sekalian,

Lamo dah den xupdate belog ni…Dah bersawang berhabuk habis…Xpo2..Yang penting den nak kongsi raso sobak dan sedih yg terbuku dalam hati den yg kocik dan nipis ni…

Apo tujuan den kongsi ayat diatas? Xlain dan xbukan ialah untuk kita ingat pasal MATI…Org mudo2 suko cakap, orang tuo yang akan poi dulu pasal depa hidup dulu…Tapi sekang macam2 jadi, Baby pun boleh Mati dulu!

Minggu nie, den diuji oleh Allah ngan dua komatian, satu senior INTEC, Allahyarham Hazril Aswat Karsa, dan xsampai 2 hari pastu, mak cik den meninggal dunia…See, cantiknya ujian Allah beri semasa den rase den semakin lalai dalam indahnya keduniaan sampai lupo tujuan sobonar den dokek dunio ni…

Ayat Quran yang den kongsi tu, klu kito tadabbur, Allah dah kobar kek kito, Dio dah tetapkan EXPIRED DATE kito, xkiro la hang Dato’, MR. PRESIDENT ataupun pengemis sekalipun…Nak lari duk dalam bilik kebal pun still Malaikat Izrail akan ushar kito n pastikan tugas dia beres…

MAKA, ape persediaan kite…Klu hangpa tanya den, siyes den pun terkelu lidah xmampu bermadah…Tapi den dapat belajar something melalui 2 kematian yang sangat related ngan den, bahawa, setiap hari kito dapek hidu Oxygen, semakin dekat dan pasti janji Allah untuk jemput kita bertemuNya

TAPI….Kita dah ready ke nak jumpe Allah…Mampu ke nak jawab soalan Mungkar dan Nakir even practice jawab soalan tu depan Ustaz 1000x…Hurm, Ironi kan?

Wahai jiwa2 yang diredhai oleh Allah, moh la kita bermunasabah sat, jenguk balik dalam liku2 hidup kita arini, cukup xrasenye bekal amal kita, andai kata tiba2 Izrail cakap Hello dan jemput kita ikut dia bertemu Sang Pencipta, tapi dalam keadaan kita masih bergelumang dengan maksiat, lagha dll…Wallahualam

Tepuk Dada, Tanya Iman…

Wassalam, love from India