E.H.A

Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan….
-6:32-

Erti Hidup Aku…Engkau?

Ikut istilah ‘medic’…hidup bawa maksud triad kehidupan iaitu sistem darah, pernafasan dan jantung kot masih berfungsi. Tanpa otak, manusia masih dikira hidup, cuma perlu kepada berfungsinya brain stem saje. Dan manusia itu tak lebih dari sayur, masih hidup cuma semakin melayu dan lesu.

Jadi, hidup apa yang aku, engkau dan lain mahukan. Hidup berotak, berniat atau sebaliknya. Kerna itu lebih baik mati bagi manusia yang otaknya sudah mati. Tentang kaedah euthanasia, jangan diperdebat, aku bukan pakarnya.

image

Hidup ini bukan sekadar makan dan tidur. Ia lebih dari itu. Bukan juga sekadar dapat result setinggi KLCC, bukan juga sekaya Qarun sampai tertimbus sendiri. Jadi, hidup apa sebenarnya yang kita mahu.

Hidup berpaksikan sesuatu….Tuhan, matahari, bulan. Wah, banyaknya…

Hidup berniat. Berniat sesuatu. Berniat memakmurkan dunia. Dunia yang sementara. Esok, mungkin kita tiada. Aku, engkau tak punya masa. Mungkin kadar oksigen dunia kian menipis sehingga x memungkin lebih ramai manusia untuk hidup lebih lama.

Hidup penuh pilihan. Ke Syurga Firdausi, atau ke Neraka Jahanam. Duanya sama, cuma jalan cerita berbeza. Dua entiti berbeza, kesejahteraan atau kebinasaan. Dua pengakhiran, kejayaan atau penyesalan.

Jadi, pilihlah hidup aku, dan engkau. Pilihlah yang terbaik, kerna masa sudah tiada. Andai pun ada, sudah hilang barangkali sedetik tika kau membaca ayat ini. Adapun mati itu pasti, cuma jalan ke kematian itu banyak plotnya!

Mati dalam berjaya, atau dihina.

Salam kehidupan

#comeback#kasipuitis#manipal#zuzu

Advertisements

Travel Crazy Mission

image

Hello peeps….Hope you guys stay strong and fit… My name is Aizul, and I’m not a terrorist, but a bit crazy….haha

As for me, I love to travel. No need for luxurious one, a simple and decent trip is enough to give you the best taste of this world yet to offer. Once I was watching this video about TRAVEL, and the best facts is

#The only expensive part of travel trip was just the FLIGHT TICKET#

Indeed. Plus, if you are student, just grap your backpack, couple of shirt and Bermuda pants, and let yourself enjoy the nature. Some people say travel is expensive, but I would say it isn’t if you are non-selective and ‘cerewet’ dude!!

My trip to Japan on last March tell me the meaning of survival and real backpackers. Finding myself have limited amount of Japanese Yen, soon find myself sleeping in cyber cafe, being shameless asking for stay at ex-schoolmate house and Japanese couple room, eating only Onagiri 24/7…haha

Why must you be shame? Haha. This idea might be crazy for certain people, but trust me…it is damn crazy yet interesting. Get the hell out from your comfort zone, and try to get a problem to be solved. Don’t get stuck in your boring forever ever life….Be someone you can be proud of!

I am not saying everyone should agree with my idea. That is totally Communist style, haha. But try to explore the world, especially when you have extra $ and time. Travel might be tired, but it is  worth on every penny you spend.

Single day trip is better than nothing. Just try to get out of this hectic life, enjoy the nature breeze, and let your soul be acclimatized with different races, and tradition. Sound like poetry la pulak

And I am looking forward for my next trip to Himalaya….haha

Manipal 13.5

Manipal’s Effect Laws

image

If you are HAPPY……Tell the world as a sign of blessing!!!

Manipal INDIA 576104

Place of late TMA PAI. Medical doctors factory. Charaka. MARENA. MMMC. Utsav and so on.

Too much to be said about this place. One thing for sure, I have been transformed into new AIZUL. The friendship, 24/7 study, surely cast a different foundation of this soul.

Your life won’t be the same. The air you breathe now, will fade away. People change, so was you. The foot walks front, rarely backwards. So were LIFE….

Be a better man, not means being SADO….But with adds on of quality value, honesty and integrity. Oh my soul, change and learn to be modest, forgiven and kind

Enjoy every moment of being Manipalians, forget all the hectic and rudeness of Tempe. This land give satisfaction, to the soul which ready to accept its challenge.

Runner

image

Hidup ini ibarat pelari…Xlari, mungkin akan dibaham pemangsa atau ketinggalan dek masa

Begitulah manusia…Singgah didunia yang fana ini ibarat seorang pengembara, berlindung dibawah teduhan pokok utk lepaskan lelah dan kembali berlari ke destinasi final.

Alhamdulillah, harini den diberi peluang utk sertai athletics event, walau lari atas balapan berlantaikan tanah merah nan berdebu…haha…satu langkah sekali typhoon debu daa…

Adat mainan, ada menang ada kalah. Tapi yang plg penting ialah azam dan semangat yg kuat lagi jitu nak sampai ke end point. Camtu gak hidup, ape yang kita buat xkisahla apepun akhirnya hanya utk satu tujuan, MENCARI KEREDHAANNYA!!!

Bila berlari, time tu la kita rase diri lemah, sebab semakin kuat kita push, semakin setiap muscle hantar inhibitory signal utk stop or we gonna die!! Setiap langkah dipenuhi dengan deruan O2 yg meluru masuk penuhkan tiap lobang alveoli, tatkala akal cakap…dah2 la tu…kau dah penat, biar jelah orang lain menang. NEXT TIME cuba lagi ye…

Tapi ibrahnya, mcm tu la jugak kita nak capai sesuatu kejayaan atau nak berubah. Makin kita nak berubah kearah kebaikan, semakin ramai suara negatif yang mengalirkah kutub negatifnya utk menarik kutub positif kita agar berdamping dengan mereka. Tak semua orang macam tu’

Yang paling penting, semangat yang tinggi xkan mudah luntur. Tp klu dr awal dah ckp ‘aku rase xboleh la’, insyaAllah 99.9991% memang kita xkan boleh..

Macam lagu Ella
Jika kau fikirkan kau boleh, kau hampir boleh melakukan…sambung sendiri!!!

Akhir kata…den dgn korang pikir la sendiri…Ni ada sikit quotation nak share buat mimpi2 di malam hari

Great brain talks about making history and ideas
Standard brain talks about event
Small brain talks about other

Perggh….makan dalam sedalam kira2 500 m kedalam perut planet Namik…

Assalam….

2014….Tahun Perubahan

image

Fuh3….Sapu habuk sikit kat belog ni!!

Syukur ke hadrat Ilahi, nyawa ini masih disambung untuk bertemu tahun 2014. 2013 yang berlalu banyak memperlihatkan betapa lemah dan kerdilnya diri ini dengan masih penuh dengan noda2 dan titik2 hitam dosa.

*Mohon diri ini diberi keampunan olehnya, serta diberi kekuatan dan masa melaksanakan taubat dan perubahan…

Saban tahun, azam yang lalu di’recycle’ dan ditopup dengan azam baru. Sama la dengan den, banyak azam yang berlegar2 di kepala…tinggal nak buat atau x je…

Berikut merupakan azam den bagi tahun 2014…

1. Kuasai bahasa Mandarin. Dah lama niat nak power cakap Cina, sbb niatnya nak berawekkan seorang amoi…haha

2. Hafaz juzuk 30. Sebab kalau nak isi borang BaitulMuslim kena hafal atleast satu juzuk…haha…tu kata orang. Tp niat sbnr adalah sebagai bekalan amal dan taqwa. Perasan x bila kita solat, asyik dok ulang Surah 3 Qul, Tabatyada dan Inna’ Taina…Malu jugak bila tengok adik2 kecik dok bantai baca Suraf As-Saf, Sajda dan An-Naziat…mana nak letak muka woi…haha

3. Tinggalkan dosa2 lampau. Ni part paling penting. Sebab dosa2 lampau ni ibarat batu2 kecil yang mengisi beg hiking korang klu nak daki Everest atau K2. Bayangkan dosa2 ni la yang buat kita pancit, lelah dan lambat nak berubah kearah kebaikan. Banyak dosa2 yg klu nak listkan, 3 bulan purnama pun xhabis. Pendek kata, ape yg kite rasa jahiliyah tu moh la sama2 kita kikis sampai habis dari diri kita SI PENDOSA ni.

4. Itu je kot!!!!

Klu tengok kat gambar kat atas dan ape yg den tulis tu mesti nampak xde correlation langsung. Haa…ni baru nak masuk isinya.

Orang selalu kata, kita ni kalau nak berubah, jangan tunggu esok atau lusa. Sebab ramai kita xtaw bila our Date of Expired (mati). Dan utk ubah dunia, jangan nak gebang klu diri sendiri pun xleh nak ubah.

So….changes only start with you first! Not Others…

Mentaliti orang kita esp Melayu selalu cakap yg kita perlu redha dengan ketentuan Ilahi…Tp dah klu bangun Subuh lambat macam den xkan nak ckp redha dengan takdir. TU BANGANG namanye.

Allah dah ckp, xkan terubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum tu amik inisiatif ubah nasib depa dulu…

Jadi, wahai Aizul serta sesiapa yang membaca tulisan ini…Ambillah masa 5 saat dan renung kembali, apa perubahan yang patut dibuat demi menjadi manusia/hamba/khalifah yang berguna kepada alam sejagat dan Pencipta kita.

Sedangkan semut dalam busut pun berubah dari buat sarang dalam tanah kepada buat sarang bawah bangunan demi mengelakkan dirosakkan binatang liar. EVOLUTION namanya..

Pendek kata…Berubahlah sebelum diri anda diubah dari Hidup kepada Mati, dari Sihat kepada Sakit, dari Muda sebelum Tua, dari Lapang kepada Sempit dan dari Kaya sebelum Miskin.

Arigato….Xie Xie…Bye2

Oh My Ketumbit

In a Malays world, Ketumbit is perceive as post-infection after stalking women getting bath or watching others private parts…Hurm, what a Mystery!

Therefore, I am not assured of when or where I was doing this BAD THINGS, as le me was getting caught with Ketumbit@Conjuctivitis during my trip to Madurai

image
Victim of Ketumbit...Looking flawless, thanks to Camera 360...Lols

So here I’m…Getting 3 days of MC, and fulls with tonnes of test and subject to mug up…*MedStudent Life*

Frankly speaking, there is no scientific proof showing any connection btw seeing VJJ@Private parts with Conjuctivitis..So don’t be afraid!!! It is just a myth..

And if U are one of the *unlucky person, just take a rest, and be patient if u are accused with all those *CRIME….haha

P/S: U can reduce the swelling faster by doing HOT FERMENTATION, just by dipping a small towel in a hot water and placed it on the infected eyes!
Continue reading

Madurai Trip 1

image

Me, Aufa and the bride in his pink attire!!

image

Photo with the bridegroom site…I AM THE TALLEST..Hee:)

Peace be upon you guys with Allah blessing..

After den have not been blogging for long time, I have restart all over again..What a rusty brain and idea I had!! So let start with my trip and Aufa (my roommate) to Madurai. Madurai if u guys don’t know larrh, is located in the state of Tamil Nadu. We went there to attend Aufa’s nephew wedding ceremony!

As u olls know, travelling in India is hectic and tiring, due to its large geographical size and tangling transportation system! But trust me, IT IS AWESOME!!

So our first pitstop was Udupi Railway Station. Our ‘flight’ was at 3.30 am, Just imagined how SLEEPY we were* Our transit station was Trivandrum Central, almost 740 km and took bout 16 hours to reach. As we were in the AC 3 Tier Cabin, it is a bit confortable although there is a ‘Hancing’ smell fuzing out of the toilet..Haha!!

image

*Le me with Indians kiddos in the train*

To be cont****